Steeds meer mensen kiezen voor een onderhoudsarme of zelfs onderhoudsvrije tuin. Waar voorheen veel mensen het bestraten van hun tuin zagen als de oplossing voor een tuin met weinig onderhoud, kiezen steeds meer mensen voor het zelfstandig leggen van kunstgras. Kunstgrasmatten zorgen voor een natuurlijke uitstraling van de tuin, zowel in de zomer als in de winter. Een van de grootste voordelen van kunstgras ten opzichte van natuurlijk gras, is dat de levensduur ontzettend lang is. Deze bedraagt namelijk zo’n 10 tot 25 jaar waardoor deze een stuk duurzamer is dan wanneer je een natuurlijke grasmat 10 tot 25 jaar dient bij te houden en vervangen. Bovendien is kunstgras eenvoudig zelf te plaatsen.

1.      Reinig en egaliseer de ondergrond

De eerste stap is om ervoor te zorgen dat de huidige ondergrond wordt voorbereid op het plaatsen van het kunstgras. Zo is het van belang om het huidige gras en wortels te verwijderen zodat de ondergrond helemaal kaal wordt. Vervolgens graaf je een klein deel van de ondergrond weg, zo’n 5 tot 10 cm. Tot slot dien je de ondergrond goed te egaliseren.

2.      Breng een zandbed aan

Zodra de ondergrond vrij én geëgaliseerd is, is het tijd om een zandbed aan te leggen. Dit zandbed dient zo’n 5 tot 10 centimeter dik te worden aangelegd zodat het uitgegraven deel weer opgeheven wordt.

3.      Verstevig het zandbed

Het zandbed moet vervolgens verstevigd worden door het te bevochtigen en met een wals plat te maken. Zodra dit gebeurd is, is het noodzakelijk om de ondergrond weer te egaliseren. Wanneer je dit niet of niet goed doet, zul je dit terugzien in het resultaat. Kunstgras neemt namelijk dezelfde vorm als de ondergrond aan.

4.      Plaats een stabilisatiedoek

Om te voorkomen dat onkruid naar het oppervlak komt, is het nodig om een stabilisatiedoek te plaatsen. Wanneer je het stabilisatiedoek op verschillende punten vastgemaakt met een kunstgrashaak, zorg je ervoor dat het doek niet kan verschuiven.

5.      Rol het kunstgras uit

Wanneer het stabilisatiedoek de volledige ondergrond bedekt, dien je het kunstgras uit te rollen over het gehele oppervlak. Wanneer je het kunstgras moet verlijmen omdat het oppervlak breder is dan de kunstgrasmatten, moet je ervoor zorgen dat je de rollen allemaal in dezelfde richting uitrolt.

6.      Verlijm het kunstgras indien nodig

Het verlijmen van kunstgras is nodig wanneer het oppervlak breder is dan de kunstgrasrollen, deze zijn doorgaans 2 of 4 meter breed. Om een mooie naad tussen beide kunstgrasmatten te creëren, dien je de matten zorgvuldig af te snijden om deze vervolgens door middel van kunstgrastape aan elkaar vast te lijmen.

7.      Snijd de buitenranden op maat

Snijd de kunstgrasmat vervolgens netjes op maat langs de randen van het oppervlak. Het teveel aan kunstgras kun je eenvoudig verwijderen door de mat tegen de muur te houden en door middel van een stanleymes de overbodige rand weg te snijden.

8.      Borstel het kunstgras en geniet!

Voor een optimaal resultaat raden we aan om de kunstgrasmat te borstelen met een harde bezem. Op die manier lijkt het kunstgras minder platgedrukt en is deze optisch gelijkwaardig aan natuurlijk gras.