Heb jij een woning met een dakkapel en overweeg jij om zonnepanelen aan te leggen? In dat geval is het verstandig om voldoende onderzoek te doen, aangezien het vaak niet mogelijk is om zonnepanelen aan te leggen. Wellicht dat jouw dak een uitzondering is, maar meestal is een dakkapel niet geschikt vanwege te weinig ruimte of ballast op de dakkapel. De ruimte op de dakkapel moet je op een efficiënte manier benutten, waarbij geldt dat zonnepanelen vaak niet helpen. Alhoewel het kan, levert het soms onvoldoende praktische voordelen op. Toch is het mogelijk, door gebruik te maken van subsidie op zonnepanelen in 2022

Dakkapel en zonnepanelen

Meestal heeft een dakkapel een onderconstructie van hout, waarbij de dakkapel verder zijn eigen gewicht draagt. Het is gemakkelijk om te kiezen voor zonnepanelen kopen, door onder andere meerdere bedrijven te vergelijken met elkaar. Hierdoor achterhaal je al snel de meest goedkope optie. Achterhaal verder welke soort zonnepanelen jij zou willen hebben en of deze geschikt zijn op de dakkapel. Met name bij een constructie van hout geldt dat het gewicht dat de dakkapel kan dragen niet heel hoog ligt. Verder moet je rekening houden met de wind, om te voorkomen dat de wind te veel vat krijgt op de zonnepanelen. 

Geen goed idee

Voor de meeste huizen met een dakkapel geldt dat het geen verstandig idee is om zonnepanelen te plaatsen. Dit heeft te maken met het feit dat een dakkapel geen stevige steunbalken heeft, waardoor het gewicht van de zonnepanelen te stevig is. Het gevaar van verzakking is altijd aanwezig, waarbij de constructie in elkaar stort. Daarom is het vaak geen goed idee om zonnepanelen op zo’n dak te plaatsen. 

Advies vragen voor zonnepanelen op je dakkapel

Wellicht ben jij een uitzondering op de regel, of is er een bepaald soort zonnepanelen die op iedere dakkapel geplaatst kan worden. Er zijn altijd wel mogelijkheden te vinden als je hier naar op zoek gaat. In dat geval is het belangrijk om advies te vragen bij een expert, hierdoor voorkom je dat je een foute keuze maakt. Vraag om advies voordat je daadwerkelijk besluit om de zonnepanelen aan te schaffen.