Virtuele vakman

Zo zorg je voor een veilige gasflessenopslag

Zo zorg je voor een veilige gasflessenopslag

Geplaatst op

Gasflessen zijn een veelvoorkomend kenmerk in veel werkplekken, met name in industriële en medische omgevingen. Als ze echter verkeerd worden gebruikt of opgeslagen, kunnen gasflessen een groot gevaar voor de veiligheid op de werkplek opleveren. Om de veiligheid op de werkplek te bevorderen, hebben we een lijst opgesteld met handige manieren om voor een veilige gasflessenopslag te zorgen.

De toegang beperken

Alleen opgeleid personeel dat het belang van een veilige en correcte omgang met gasflessen volledig begrijpt, mag een gasflessenopslagruimte betreden. De gasflessenopslag bevindt zich het beste uit de buurt van ‘drukke gebieden’ op het terrein en ver weg van alle plekken waar klanten komen.

Ga voorzichtig om met gasflessen

Gasflessen zijn vrij zwaar, zelfs wanneer ze niet gevuld zijn. Als ze verkeerd verplaatst worden, kunnen ze ernstig beschadigd worden. Zorg ervoor dat alle medewerkers zorgvuldig omgaan met gasflessen en gebruik beschermende handschoenen en schoeisel bij het verplaatsen van gasflessen. Laat ze nooit vallen, gooien of rollen. Grote gasflessen mogen alleen worden verplaatst met behulp van een trolley of lift.

Zorg ervoor dat de gasflessenopslag goed geventileerd is

Zorg ervoor dat de gasflesopslagruimte, of het nu een kooi, opslagruimte of zelfs een kelderomgeving is, een koele, droge, goed geventileerde ruimte is. Ventilatie is noodzakelijk om te voorkomen dat er onverwacht giftige of ontvlambare gassen in de fles terechtkomen, omdat dit tot gevaarlijke gevolgen kan leiden. Slechte ventilatie is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen met gasflessen. Waar mogelijk moeten alle gasflessen buiten worden opgeslagen in een veilige, weerbestendige, goed geventileerde gasflessenopslag.

Veilig plaatsen van de cilinders

Alle gebruikte en ongebruikte gasflessen moeten rechtop worden opgeslagen en veilig worden vastgezet, bijvoorbeeld met een ketting. Gasflessen moeten uit de buurt van directe warmtebronnen worden geplaatst en mogen niet in de zon staan. Gasflessen mogen nooit op oneffen vloeren worden geplaatst, omdat dan de kans bestaat dat ze omvallen. Zorg ervoor dat de flessen ver verwijderd zijn van plaatsen waar ze in contact kunnen komen met water.

Gebruikte en ongebruikte flessen scheiden

Lege en volle gasflessen moeten worden gescheiden. Het gewicht van de cilinder is een duidelijke indicatie of de cilinder leeg of vol is, maar om totale veiligheid te garanderen, wordt geadviseerd om gebruikte en ongebruikte gasflessen te etiketteren. De inhoud van de ene gasfles mag nooit in een andere worden geleegd.

Gerelateerde berichten

Vloer en keukenblad beschermen dankzij producten

Als je een eigen huis gaat kopen, waar misschien hier en daar nog een tikkeltje aan gewerkt moet worden, dan ben je eens zo blij wanneer alles van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden