Virtuele vakman

Woningaankoop in de regio Amsterdam

makelaar amsterdam

Woningaankoop in de regio Amsterdam

Geplaatst op

Als je van plan bent om drie jaar of langer in de regio Amsterdam te blijven, dan is een optie om een woning te kopen. Ondanks de sterke concurrentie in het huidige economische klimaat zijn er fiscale stimulansen en lange termijn voordelen van het bezitten van een eigen woning. Lees onze gids over het kraken van de markt en het afsluiten van een hypotheek.

Als je overweegt een huis of appartement in de regio Amsterdam te kopen, is het raadzaam om eerst een hypotheekadviseur bij je bank of een agentschap te ontmoeten. Zo krijg je een realistisch beeld van wat je je kunt veroorloven.

De keuze van de woning is ofwel eigen grond ofwel erfpacht. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de woonrechten. Als koper/bewoner heb je geen huisvestingsvergunning nodig voor een bestaande woning, noch voor een nieuwbouw. Als je de woning die je hebt gekocht niet bewoont, heb je mogelijk wel een huisvestingsvergunning nodig voor je huurder. Je mag je tweede huis gebruiken voor residentiële doeleinden, maar niet voor vakantieverhuur, gratis of (gedeeltelijke) kantoorruimte. In die gevallen wordt het beschouwd als een hotel of kantoor, wat kan leiden tot een boete.

Er zijn vele manieren om de huizenjacht in de regio Amsterdam te beoefenen:

Makelaars

Zij houden je op de hoogte van geschikte koopwoningen, regelen bezichtigingen en geven praktisch advies. De provisie is meestal 1 of 2% van de uiteindelijke koopprijs, plus BTW. Een goede makelaar in Amsterdam is Van Der Linden groep. Zij hebben een ruim aanbod aan woningen in de regio amsterdam.

Advertenties

Lokale kranten zijn meestal op woensdag of donderdag voorzien van een woningbijlage. Probeer ook eens speciale vastgoedpapieren.

Online

Makelaars publiceren regelmatig hun voorraad op de belangrijkste onroerend goed sites: Funda (in het Nederlands) en MVA (zie boven). Als je al met een hypotheekadviseur werkt, vraag dan of zij je op de hoogte kunnen brengen van nieuwe panden (mogelijk nog voordat ze op Funda gaan).

Nieuwbouw

Als je geïnteresseerd bent in een nieuwbouwproject of je wilt kijken naar projecten in aanbouw, bezoek dan www.amsterdamwoont.nl.

Als je iets vindt wat je leuk vindt, kijk dan uit voor:

Kosten

Voor woningen die worden geadverteerd als kosten koper of kk, ben je verplicht om kosten te betalen voor zaken als de diensten van een makelaar, transferkosten etc. Als een huis wordt geadverteerd als vrij op naam of VON, zijn alle kosten inbegrepen in de prijs.

Onderhandeling

Als je in onderhandeling bent met een koper, mag de makelaar van de verkoper het huis nog steeds aan andere partijen tonen. Hij werkt meestal aan de kant van de koper, dus probeer je belangen te beschermen met je eigen agent of een vriend die het systeem kent.

Vraagprijs

Baseer je prijs op de marktwaarde van het onroerend goed, niet op de vraagprijs. Zorg ervoor dat je aanbod wordt gedaan met de voorwaarde ‘onder voorbehoud van het werven van financiering’. De schriftelijke overeenkomst staat bekend als Presale Agreement/Contract of Sale en moet worden opgesteld door een advocaat en ondertekend door koper en verkoper. Je krijgt een bedenktijd van drie dagen voor herroeping. Daarnaast kunt u het risico lopen op een boete van 10% van de vraagprijs als u zich terugtrekt bij gebrek aan geld.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden