Virtuele vakman

Welke certificaten zijn een must als je in een magazijn werkt?

Welke certificaten zijn een must als je in een magazijn werkt?

Geplaatst op

Wanneer je in een magazijn werkt of wilt werken, is het belangrijk dat je de juiste certificaten hebt behaald. Dit betekent dus dat je een heftruck certificaat behalen, of een VCA moet opvragen. Hieronder lees je wat je nodig hebt voor een magazijn.

Het hebben van een VCA voor een veilige omgeving

Een handig certificaat om te hebben wanneer je in een magazijn werkt is een VCA. Deze afkorting staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers en is een lijst met punten van aandacht en werkmethodes welke betrekking hebben op de veiligheid en gezondheid. Wanneer je een VCA hebt, helpt dit om veilig en gezond je werk te doen in risicovolle werkomgevingen. Je neemt dus een VCA wanneer je je er bewust van bent dat je mogelijk een risico loopt op je werk. Wanneer je werkt in een magazijn kan dit het geval: er wordt gewerkt met grote trucks en vaak op hoge niveaus. Een VCA is dus een onmisbaar onderdeel van je certificatenlijst wanneer je in een magazijn werkzaam wilt zijn. 

Een heftruck certificaat behalen is een must

Wanneer je in een magazijn wilt werken, is het ook nodig om een heftruckcertificaat te hebben. Dit is een certificaat waarmee aantoonbaar is dat jij deskundig om kan gaan met een heftruck. Hierbij leer je dingen over het draagvermogen van een heftruck, hoe je de truck moet gebruiken en hoe je dit op een veilige wijze doet. Heb je dit certificaat al een keer eerder gehaald? Wees dan zeker dat hij wel up-to-date is. Een heftruckcertificaat kan namelijk verlopen en moet actueel blijven. Elke keer verandert de techniek namelijk en het is dus belangrijk dat je kennis en vaardigheden actueel blijven. Dit kun je doen door middel van een herhalingscursus. Wanneer je een heftruckcertificaat hebt, zorg je voor een efficiënte werkwijze in het magazijn.

Na een heftruck certificaat behalen ook een reachtruckcertificaat

Volgens de Arbowet is het niet verplicht om een certificaat te hebben voor een reachtruck, maar toch kan het zo zijn dat jouw nieuwe werkgever dit wel als verplicht ziet. Een werkgever is namelijk verplicht om ervoor te zorgen dat alle werknemers in een veilige omgeving kunnen werken en hun werkzaamheden zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Dit wordt dus onder andere gedaan door middel van een reachtruckcertificaat. Wanneer je dit certificaat hebt behaald, mag je dus reachtrucks besturen. Je mag met dit certificaat geen heftrucks besturen, ook al denken veel mensen van wel. Op deze manier zorgt de werkgever voor een veilige omgeving voor alle werknemers.

Gerelateerde berichten

Betonboren: Kenmerken en Voordelen van een Robuust Gereedschap

In de wereld van constructie en bouw is de betonboor een krachtig instrument met een veelheid aan toepassingen. Dit specifiek ontworpen gereedschap...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden