Infraroodverwarming is een alternatieve manier voor het verwarmen van je woning. Bij infraroodverwarming wordt er elektromagnetische straling geproduceerd door middel van infrarood panelen, wat zorgt voor het opwarmen van het object dat geraakt wordt, zoals een muur, meubelstuk of personen. Reguliere convectiewarmte werkt anders; hete lucht stijgt op, waardoor koude lucht wordt aangetrokken door de bodem van de radiator.

Voordelen van infraroodverwarming

Het grootste voordeel van infraroodverwarming is dat deze een stuk minder last heeft van warmteverlies, omdat de warmte lokaal opgewekt wordt en dus niet getransporteerd hoeft te worden vanaf een andere locatie. Andere voordelen van infraroodverwarming:

Constante temperatuur

Bij infraroodverwarming zal de gewenste ruimtetemperatuur maximaal 0,2°C verschillen met de ingestelde temperatuur. Dit is een veel kleinere marge dan bij convectieverwarming.

Goed voor het milieu

Infraroodverwarming wordt opgewerkt met elektriciteit, wat CO2-neutraal op te wekken is met bijvoorbeeld eigen zonnepanelen of groene stroom.

Geen schimmel en de lucht droogt niet uit

Infraroodverwarming verwarmt en droogt muren, terwijl het vocht in de ruimte behouden blijft. Hierdoor kan schimmel zich niet ontwikkelen.

Nadelen van convectieverwarming

Voorbeelden van convectieverwarming zijn vloerverwarming en radiatoren. Een nadeel van convectieverwarming is dat deze veel last heeft van warmteverlies en regelmatig onderhouden moeten worden. Andere nadelen van convectieverwarming:

Grotere temperatuurverschillen

Convectieverwarming verwarmd de lucht, welke vervolgens opstijgt. Hierdoor wordt vooral de temperatuur aan het plafond warm en in mindere mate de temperatuur aan de vloer.

Hoge aanschaf en onderhoudskosten

CV-ketels zijn duur in aanschaf en er zijn bijkomende kosten, zoals voor het aanleggen van de leidingen voor de vloerverwarming of de radiatoren. Daarnaast moeten de leidingen en CV-ketel regelmatig onderhouden worden, wat ook weer geld kost.

Slechte warmtegeleiding

Convectieverwarming warmt, in tegendeel tot infraroodverwarming, niet objecten op, maar de lucht. Lucht heeft echter een lage warmtegeleidingscoëfficiënt, wat betekent dat het slecht warmte vasthoudt.