Waar is een VCA certificaat goed voor? Voor wie zijn deze certificaten bedoeld? Wat is het verschil tussen een VCA- diploma en certificaat? Handige weetjes om te weten voordat je begint met een VCA-cursus. In deze blog proberen we alles zo goed mogelijk uit te leggen voordat je cursus begint.

Waar is een VCA-certificaat voor bedoeld?

VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Dit is een lijst met vragen die een bedrijf zichzelf kan stellen om te controleren of alles goed is georganiseerd en of het veilig genoeg is om te werken. Een VCA-certificering is relevant voor bedrijven met een risicovolle werkomgeving of werkzaamheden die verricht worden en gevaar op kunnen leveren.  Onder andere in de volgende bedrijfstakken:

  • Chemische industrie;
  • Bouwkundige bedrijven;
  • Elektrotechnische sector;
  • Werktuigbouwkunde;
  • Vrachtvervoer

Het is de bedoeling dat een bedrijf deze checklist naloopt en alle punten controleert, zo nodig dat aanpast. Als je aan het eind van de lijst bent en alle punten hebt gecontroleerd en waar nodig aanpassingen hebt verricht, dan kun je het laten controleren door een certificatiekantoor. Dit is een onafhankelijk bedrijf die beoordeelt of je aan alle eisen hebt voldaan. Als dit allemaal goed is, dan krijg je een VCA-certificaat en een sticker die je kan plakken op bedrijfswagens en -panden om aan te tonen dat je gecertificeerd bent.

Wat is het verschil tussen een VCA-certificaat en een VCA diploma?

De termen certificaat en diploma zorgen soms voor verwarring tussen werknemers. Op zich heeft het een gemakkelijke verklaring: een VCA-certificaat is bedoeld voor een bedrijf, een diploma kunnen alleen medewerkers behalen dus. Om een VCA-certificaat te behalen als bedrijf moeten de werknemers die in aanmerking komen wel een VCA-diploma behalen. Dit is een van de punten die terugkomen in de Veiligheid Checklist Aannemers voor bedrijven.