Virtuele vakman

Waar kun je aluminium allemaal voor gebruiken?

metaalbewerkingsmachines

Waar kun je aluminium allemaal voor gebruiken?

Geplaatst op

Aluminium is een sterk materiaal dat voor diverse toepassingen gebruikt kan worden. Je kunt het letterlijk overal tegen komen. In de blog werpen we een licht op dit schitterende materiaal. Lees snel verder.

Waar komt aluminium vandaan?

Het sterke en vooral ook lichte materiaal aluminium wordt gedolven in Suriname en Australië. Dit zijn de landen met de grootste productie van bauxiet. Dit is laatste is de ruwe grondstof waaruit aluminium gewonnen wordt. Het is een materiaal dat we overigens veel tegenkomen op aarde, want zo’n 8 % van de aardkost bestaat hieruit.

Waar wordt aluminium voor gebruikt?

Aluminium heeft bijzonder veel toepassingen. Dit komt omdat het zo sterk is, maar toch ook licht qua gewicht. We zien het dan ook vaak gebruikt worden in situatie waar deze twee eigenschappen een belangrijke rolspelen, zoals in de luchtvaart en in elektronica. Er zijn een aantal voorbeelden waar we aluminium vaak tegenkomen:

  • Binnen elektronische apparaten
  • In verpakkingen voor producten
  • Huishoudfolie
  • Scheepvaart en offshore

In veel huis-tuin-en-keukenproducten vinden we aluminium, dit omdat het licht is en goed elektrische stroom geleidt. Ook in onze infrastructuur heeft aluminium veel voordelen ten opzichte van het vroeger vaker toegepaste koper. In principe geleidt koper beter dan aluminium, maar het eerste materiaal is veel zwaarder dan het tweede. Een aluminium kabel wordt altijd dikker als deze hetzelfde moet presteren als er een gemaakt uit koper. Deze aluminium kabel is ondanks de grotere diameter 50% lichter als de koperen kabel. Dat is een aanzienlijk voordeel en het verklaart waarom we zoveel aluminium tegenkopen in onze infrastructuur, bijvoorbeeld in hoogspanningsmasten.

Ook op het ruime sop komen we aluminium tegen. Dit is vanwege een andere eigenschap van het materiaal, namelijk dat het een laagje om zich heen krijgt (door corrosie) waardoor door het zichzelf als het ware beschermt. Vergelijk dit maar eens met een materiaal dat vroeger vaak gebruikt werd: ijzer, dit roest compleet weg. Zeker vanwege het hoge zoutgehalte van het zeewater en de -lucht.

Hoe bewerk je aluminium?

Het sterke materiaal is toch relatief gemakkelijk te bewerken met metaalbewerkingsmachines. Het hangt natuurlijk een beetje af van wat je wilt met het materiaal, wanneer je het wilt lassen zul je andere machines nodig hebben dan wanneer je het wilt zagen. Voor de juiste machines raadpleeg je de expert op dit gebied. Zo weet je zeker dat je de juiste apparaten voor je project hebt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden