Veilig werken is altijd belangrijk, vooral wanneer je het op hoogte doet. Daarom is het goed om te weten hoe je veilig werkt op een rolsteiger om de kans op ongelukken op het werk te verkleinen. Hierdoor is er ook per 1 januari 2018 een wetgeving ingevoerd die veilig werken op een rolsteiger veiliger moet maken.

Wat is een rolsteiger?

Een rolsteiger is flexibel in te zetten om op te werken op hoogte. Dankzij de lichte materialen die ervoor worden gebruikt is een rolsteiger eenvoudig en snel te monteren. Het grootste voordeel van een rolsteiger is dat het gemakkelijk te verplaatsen is en veiliger is dan een normale ladder. Een rolsteiger kopen is dan ook een goed idee. Je moet wel goed letten op de montage en plaatsing ervan, omdat een rolsteiger anders in elkaar kan storten of kan omvallen.

Werken met rolsteigers volgens de wet

In het Arbobesluit staan enkele verplichtingen met betrekking tot de technische constructie beschreven. Zo moet de rolsteiger altijd op een stabiele, vlakke ondergrond gezet worden en moet de ondergrond voldoende draagkracht bieden. Andere punten waar rekening mee gehouden moet worden, zijn:

  • Wind: werken op windgevoelige plaatsen (zoals openingen tussen gebouwen) kunnen veel gevaar opleveren
  • Andere voertuigen: houd rekening met gevaar voor aanrijding. Baken bijvoorbeeld de rolsteiger af en plaats signalisatie
  • Stroom: houd rekening met bovengrondse stroomleidingen

Daarnaast moet je elke keer voordat je begint te werken met een rolsteiger controleren of alles nog werkt en de onderdelen nakijken. Kijk of er geen gaten of deuken in zitten en of alles goed bevestigd is.

Wetgeving

De regels, die sinds 2018 gelden, gaan over het opbouwen van de rolsteigers. Volgens de nieuwe wetgeving mag je bijvoorbeeld een rolsteiger pas betreden wanneer er een leuning (op heuphoogte) is aangebracht. Hiervoor zijn er speciale voorloopleuningen ontwikkeld.