Virtuele vakman

Top-5 houtbewerkersgereedschap

Top-5 houtbewerkersgereedschap

Geplaatst op

Elke vakman weet dat het juiste gereedschap cruciaal is om succesvol een kwalitatief hoogwaardig product te realiseren. Voor het bewerken van hout geldt hetzelfde, daarom geven we je in dit artikel een top-5 van gereedschappen die elke houtbewerker nodig heeft.

1: een klauwhamer

De klauwhamer vind je in vrijwel iedere gereedschapskist en ook bij het bewerken van hout is dit gereedschap onmisbaar. Handig om spijkers in het hout te slaan of juist te verwijderen.

Een klassieke klauwhamer heeft een houtenhandvat die minder trillingen van het slaan absorbeert dan een moderne hamer, met een kunststofhandvat. Daarnaast zorgt een kunststofhandvat ook voor meer controle en comfort tijdens het slaan.

2: het stanleymes

Een stanleymes is ideaal voor vele toepassingen, bijvoorbeeld om voegen schoon te schrapen en hout te schaven. Ga veilig te werk en kies voor de variant met een intrekbaar mesblad.

3: een vochtmeter

Om een mooi product van hout te maken moet het goed gedroogd zijn. Het vochtgehalte in het hout bepaalt de duurzaamheid van het product dat je maakt. Hout met een hoog vochtgehalte zal eerder gaan rotten, waardoor het instabiel wordt.

Om inzage te krijgen in het vochtgehalte van je hout kun je gebruikmaken van een vochtmeter. Door de pinnen van de meter in het hout te steken meet je het vochtgehalte, maar er bestaan ook vochtmeters zonder pinnen. Het voordeel hiervan is dat je geen gaatjes in hout hoeft te maken om een meting te doen.

Als je een vochtmeter aanschaft, houd er dan rekening met dat de meter in staat is om het vocht in verschillende houtsoorten te meten. Elke houtsoort heeft namelijk een andere dichtheid en vereist dan ook een andere meetmethode.

4: een beitel

Een beitel is perfect om voegen te creëren en zaagsneden schoon te maken. Met een kleine beitel mortel je het hout, een middelgrote beitel gebruik je voor deurscharnieren en een grote beitel bijvoorbeeld voor freeswerk.

Net als bij de hamers zijn beitels ook met houten- en kunststofhandvat verkrijgbaar. Wij adviseren om een kunststof variant te kiezen, omdat dat dit materiaal minder snel vervormt door het slaan met de hamer.

5: de waterpas

Als je houtenproduct afgemaakt is controleer je of alles recht is met een waterpas. Leg het gereedschap op het hout en je ziet direct de helling ervan. Een goede waterpas geeft je in ieder geval een beeld van de horizontale en de verticale helling en bij sommige waterpassen zie je ook de schuine helling.

Uw hout machinaal laten bewerken?

Bovenstaande gereedschappen heeft elke houtbewerker nodig, maar om ze goed te laten functioneren is veel spierkracht nodig. Het zijn namelijk allemaal handgereedschappen. Heb je een halffabricaat wat snel en zeer precies vervaardigd moet worden? Ga dan op zoek naar een machinaal houtbewerker. Een dergelijke specialist beschikt over de apparatuur om houtenmaterialen snel te verwerken tot een compleet eindproduct. Dat scheelt je veel tijd!

 

Gerelateerde berichten

Vloer en keukenblad beschermen dankzij producten

Als je een eigen huis gaat kopen, waar misschien hier en daar nog een tikkeltje aan gewerkt moet worden, dan ben je eens zo blij wanneer alles van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden