Virtuele vakman

Tips om je huis goed te onderhouden: do it yourself!

muurisolatie

Tips om je huis goed te onderhouden: do it yourself!

Geplaatst op

Het is heel verleidelijk om een aannemer in te huren om het onderhoud aan je woning te laten doen. Maar het is veel goedkoper om zelf zaken aan te pakken waarvoor je de skills hebt. Het gaat dan om klussen als: het repareren van een kraan of het schuren en verven van kozijnen. Soms lijkt het moeilijker dan het is. In deze blog geven we je tips waarmee je een heel eind komt. Andere zaken kun je beter aan een expert over laten, zoals muurisolatie, een aanpassing aan je huis waarmee je veel kosten uitspaart.

Eenvoudige tips voor onderhoud aan je huis

Om het je gemakkelijk te maken hebben we een aantal onderhoudstips onder elkaar gezet:

Toiletten

Water dat uit je stortbak lekt is verspilling en kost geld. Daarnaast kan het water schade aan richten, bijvoorbeeld aan de badkamervloer of muur. Als je wilt weten waar de tank precies lek is, hebben experts iets slims bedacht: voeg rode vloeistof tot aan de watertank, want zo kun je precies zien waar de tank lek is. Het kan ook zo zijn dat de klep tussen pot en waterbak defect is, deze kun je eenvoudig vervangen: open de waterbak en vervang het defecte onderdeel.

Kranen

Vaak is een versleten ring de belangrijkste oorzaak van een lekkende kraan, deze lek kan in de kop van de kraan zitten of in de handgrepen. Als je de handgreepring wilt vervangen, dan moet je de hoofdkraan dichtdraaien, dan staat er geen water meer op de kraan. Deze is meestal te vinden in de meterkast. Draai de handgrepen los en vervang de ring. Daarna weer vastdraaien en water er weer op.

Wasmachine

Controleer regelmatig de watertoevoerslangen van je wasmachine. Zo voorkom je waterschade en verzekeringsclaims. Inspecteer ze minstens 1 keer per jaar. Natuurlijk moeten ze ook goed vastzitten, controleer dit punt ook. Draai de ringen rond de aansluiting van de wasmachine vast.

Boiler

In water zitten mineralen als kalk opgelost, deze zakken naar de bodem van de tank. Het is daarom goed om een keer per jaar de boiler te legen en deze te reinigen van kalk. Schakel eerst de watertoevoer uit  en daarna de stroom. Verbind vervolgens een waterslang met de tank en laat het water weglopen. Een tuinslang is hiervoor perfect. Sluit de klep van de boiler, plaats hem terug en laat het water er weer inlopen.

Airconditioning

De airconditioning wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om onderhoud. Dat is jammer, want reparaties aan deze apparaten zijn niet per se goedkoop. Inspecteer de condensatieslang regelmatig om ervoor te zorgen dat water vrij uit de leiding kan stromen. Vuil en schimmel kunnen beter direct verwijderd worden van het apparaat.

Luchtreinigers

Een luchtreiniger is fijn en gezond, behalve wanneer de filters niet op tijd worden gereinigd. Dan kunnen deze apparaten een broedplek van schimmels en bacteriën worden. Om de maand een filter vervangen of reinigen is nodig. Bij veel gebruik kun je zelfs twee weken aanhouden.

Gerelateerde berichten

Vloer en keukenblad beschermen dankzij producten

Als je een eigen huis gaat kopen, waar misschien hier en daar nog een tikkeltje aan gewerkt moet worden, dan ben je eens zo blij wanneer alles van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden