Omgaan met asbest: handige veiligheidstips
Geplaatst op
Asbest is een minerale vezel die alleen met een speciale microscoop gespot kan worden. Er zijn verschillende soorten asbest. Vroeger werd asbest toegevoegd aan verschillende producten voor thuis om deze sterker en brandwerender te maken. Er is veel veranderd, mensen zijn voorzichtig met deze stof geworden, omdat je er ziek van wordt. In deze blog lees je hoe je het beste met asbest om kunt gaan. Asbestinventarisatie biedt zekerheid bij twijfel of er asbest in je woning zit.
Slecht voor de gezondheid
Vroeger werden mensen veel blootgesteld aan asbest, bijvoorbeeld tijdens hun werk bij fabrieken en scheepswerven. Tegenwoordig weten we dat het in ademen van hoge concentraties asbestvezels kan leiden tot allerlei ziektes. Daarom is het beter dat het door een professional verwijderd wordt.
Waar kan asbest gevonden worden?
De meeste producten die vandaag de dag gemaakt worden, bevatten geen asbest meer. Als dit wel zo is, moet het op het etiket van het product staan en is er speciale instructie nodig over hoe het product veilig te gebruiken is. Tot de jaren zeventig bevatte veel bouwproducten nog wel asbest, vooral in isolatiematerialen uit die tijd vinden we de vezel nog. Op welke plekken in je huis, meestal gebouwd voor de jaren zeventig, kun je asbest vinden?
De hot spots waar asbest vaak verstopt zit
Stoomleidingen, ketels, ovenslangen, asbestdeken en asbestpapiertap. Ook in vloertegels vinden we asbest, vinylplaatvloeren en kleefstoffen die gebruikt zijn om vloertegels aan de vloer vast te lijmen. Wees ook voorzichtig als je je huis gaat verbouwen en je gaat breken aan: cementplaat of de isolatie rond ovens. Het gaat vooral om gebieden in huis waar hitte, isolatie of sterkte van het materiaal een belangrijke rol spelen. Als je een nieuw huis betrekt, vraag dan altijd aan de makelaar of woningbouwvereniging of er asbest in het pand zet.
Dakbedekking
Een plek waar we vaak asbest tegenkomen, is in de dakbedekking. Soms is dakbedekking gemaakt van asbestcement, dit is het geval bij oude schuurtjes. Huizen gebouwd tussen 1930 en 1950 kunnen asbest in het plafond hebben. Wanneer je je dak gaat verbouwen laat dan eerst een asbestinspectie doen, voor de zekerheid, behalve wanneer je het zwart op wit hebt dat je huis asbest vrij is.
Kachels
Een andere risico plek is de kachel. In het verleden is in kachelonderdelen en isolatiematerialen asbest gestopt, omdat het goed warmte isoleert. Ook rond buizen voor elektra en water vinden we in oude huizen asbest.
Wat moet je doen als je asbest in huis tegenkomt?
Raak zeker niet in paniek. Wanneer asbest met rust gelaten wordt, zal er geen probleem voor de gezondheid zijn. Natuurlijk is het wel verstandig het te laten verwijderen. Laat dit door een expert doen en laat deze ook een check van het gehele huis maken. Zo weet je zeker dat alle asbest uit je huis verdwenen is. Ga pas daarna aan de slag met een eventuele verbouwing.
Laat altijd asbest verwijderen
De overheid heeft besloten dat in 2024 asbest vrij moet zijn. Dan hebben mensen 30 jaar de tijd gehad om asbest te laten verwijderen, dit idee ontstond in 1993. Je kunt besluiten om nog even te wachten met het bellen van de verwijderingsexpert, dan kun je er nog even voor sparen, want subsidie bestaat er op het moment niet voor. Maar laat het verwijderen, want uiteindelijk moet het toch. En als het je plan is om in het huis te blijven wonen, dan is het verplichte kostenpost.
Conclusie
Schiet vooral niet in de stress wanneer je asbest in je woning tegenkomt. Er zijn namelijk tal van oplossingen om het te laten verwijderen. Daarnaast is het vaak geen direct gevaar voor de gezondheid, maar je moet er niet zelf in gaan zagen of breken. Vraag een vrijblijvende inspectie aan, mocht je het idee hebben dat er asbest in je woning zit. Zo weet je zeker waar je aan toe bent en kun je plannen gaan maken.
Gerelateerde berichten
De beste waterontharders voor een groot of klein huishouden
Waterontharders zijn een waardevolle investering voor elk huishouden dat te maken heeft met hard water. Hard water kan leiden tot kalkaanslag op...
Hoe bereken je de kosten voor schilderwerk? Tips en adviezen
Als je schilderwerk in je huis laat uitvoeren, wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn en hoe je een goede prijs kunt krijgen. Het berekenen van...