Virtuele vakman

Leren lassen: een aantal praktische tips

Leren lassen: een aantal praktische tips

Geplaatst op

Lassen is een moeilijke handeling, zeker voor iemand die met twee linkerhanden geboren is. Voor een groot aantal voorwerpen die gelast moeten worden is robotlassen aan te raden, in veel andere gevallen is het handig zelf de handen uit de mouwen te steken. In deze blog lees je stap voor stap hoe je het beste kunt lassen.

Voordat je begint

Begin met oefenen met het pistool zonder daadwerkelijk te lassen. Pak het handvat in één hand en steun die hand op tafel. De andere hand bedient de trekker van het pistool. Ga in een comfortabele positie staan en beweeg het pistool gelijkmatig over het werkvlak. Pas je houding en pistoolbeweging aan zodat ze natuurlijk aanvoelen. Bevestig de lasdraad aan het werkstuk en houd het pistool zo vast dat de draad in een hoek van ongeveer 30 graden met het lasoppervlak in aanraking komt. Raak de draad heel licht tegen het oppervlak aan, druk de trekker in en trek het pistool voorzichtig naar je toe om je eerste test las te doem. De draad moet gelijkmatig afsmelten in de lasplas en een knetterend geluid maken terwijl je last. Pas indien nodig de lasinstellingen aan.

Bereid het metaal voor

Markeer een lijn met een hardmetalen schaaf of houtbewerkerspijl, en zaag met een metaalzaag of een ijzerzaag. Voor een sterke las maakt u het metaal schoon met een ontvetter. Vervolgens slijp of vijl je een lichte inkeping langs de randen die je aan het lassen bent. Dit zorgt ervoor dat de las zo diep mogelijk doordringt en verzinkt, zodat je het vlak kunt slijpen. Overdrijf het niet of je zult het metaal doorbranden wanneer je last.

Plaats de stukken

Bij veel projecten moet je hoeken lassen van exact 90 graden vormen. Klem de oppervlakken aan elkaar, zodat er voldoende ruimte overblijft om een hechtlas vast te zetten. De stukken moeten plat liggen en netjes passen zonder dat er een metalen braam tussen zit. Controleer de positie van de assemblage met een vierkantje. Gebruik een aluminium driehoekig vierkant aan de binnenkant van de verbinding, of een stalen vierkant aan de buitenkant.

Hechtlassen

Haak de stukken samen op een paar plaatsen langs elk gewricht. Controleer opnieuw de vierkante hoeken; als er iets verschuift en de assemblage uit het vierkant komt, slijp dan de lasranden weg, leg de onderdelen goed neer en probeer het opnieuw.

Maak het af

Nadat je alles op zijn plaats hebt gezet, legt je de laatste lasparels neer. Al is het nog zo plezierig om gladde laslakken te maken, je moet de verleiding weerstaan om het te overdrijven. Hoe meer metaal je deponeert, hoe meer metaal je moet afslijpen.

Opruimen na het lassen

Snijd de restproducten eraf met een lashamer, en gebruik dan slijpschijf om de kralen af te slaan op het omringende metaal. Om een vlak oppervlak te garanderen, moet de slijpmachine langs de lasnaad worden bewogen en niet eroverheen. Verwijder eventuele vlekken met een schuurlap.

Tip voor de afwerking

Een tip voor de afwerking is het staal voorstrijken en beschilderen, er een beetje blanke was overheen wrijven, of een coating van helder acryl op spuiten. Doe dit wil direct!. Je wilt niet dat er een roest laag ontstaat.

Gerelateerde berichten

Vloer en keukenblad beschermen dankzij producten

Als je een eigen huis gaat kopen, waar misschien hier en daar nog een tikkeltje aan gewerkt moet worden, dan ben je eens zo blij wanneer alles van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden