Kalkaanslag in je waterkoker, toiletpot, in je douchecabine en aan de kranen is vervelend. Helaas zitten er in het leidingwater in Nederland erg veel kalk en mineralen en is het water vrij ‘hard.’ Door warm water te gebruiken vergroot je daarnaast de kans op kalkaanslag. Toch hebben wij een aantal tips om kalk zoveel mogelijk tegen te gaan en het van je kranen etc. te verwijderen.  

Ontkalk ook je wasmachine

Niet alleen keukenapparatuur, zoals de waterkoker en het koffiezetapparaat moeten eens in de zoveel tijd ontkalkt worden, maar ook de wasmachine dien je te ontkalken. Wanneer er te veel kalk op het verwarmingselement zit gaat het ten koste van de verwarmende werking. Je ontkalkt de wasmachine door bijvoorbeeld een half kopje soda in de trommel te gooien. Witte azijn of schoonmaakazijn zijn ook 2 goede ontkalkingsmiddeltjes. Laat vervolgens de lege wasmachine op 60 graden draaien. 

Ontkalk je douchescherm, – deur, – wand en kranen

Door de verdamping van warm water in bijvoorbeeld je badkamer, is het niet alleen mogelijk dat je douchekop en kranen kalkaanslag hebben, maar ook de doucheruimte zelf. De verdamping is hier de boosdoener. Maak daarom altijd je doucheruimte schoon en droog na het douchen of ga aan de slag met een plantenspuit en vul die met witte azijn of schoonmaakazijn en water. Spuit dit middel op alle plekken waar kalkaanslag aanwezig is, laat dit 15 minuten inwerken en spoel het daarna af met koud water. Boen vervolgens nog even alles na met een ruwe doek en je badkamer is weer kalkvrij! 

Het voorkomen van kalkaanslag tips

  1. Zorg ervoor dat je vocht nooit laat opdrogen, maar maak echt alles droog met een handdoek. Dit geldt voor zowel je doucheruimte als bij het lappen van de ramen. Wanneer je het aan de lucht laat drogen ontstaan er kalkvlekken. 
  2. Schaf een waterontharder aan, bijvoorbeeld een waterontharder met magneet. Een waterontharder zorgt ervoor dat je water geen kalk bevat, waardoor je kalkaanslag voorkomt.