Virtuele vakman

Epoxyvloer zelf aanleggen: een stappenplan

Epoxyvloer zelf aanleggen: een stappenplan

Geplaatst op

Epoxyvloeren zijn er in verschillende kleuren en texturen om een decoratieve vloercoating over een betonnen ondervloer te creëren. Het oppervlak is duurzaam en gemakkelijk te reinigen, waardoor epoxyvloeren ideaal zijn voor een garage en andere drukke locaties. Veel van de epoxyvloeren op de markt van vandaag zijn bedoeld als doe-het-zelf projecten. Kits zijn beschikbaar, of je kunt de individuele componenten kopen om je decoratieve vloercoating aan te passen. De betonplaat moet minstens 30 dagen uitharden. Vochttesten op de plaat moeten een relatieve vochtigheid van minder dan 80 procent aangeven voordat je begint met het aanbrengen van het product.

Vloervoorbereiding

Reinig de vloer met een bezem of winkelstofzuiger. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe aan een schrobemmer vol water of voeg betonvloer ontvetter toe aan het water en meng volgens de specificaties van de fabrikant. Schrob de vloer en spoel deze vervolgens af met schoon water. Laat de vloer drogen.

Herstel eventuele scheuren of beschadigde plekken in de vloer met betonvloerreparatiemiddel. Werk het mengsel in de scheuren en maak het oppervlak glad met een plamuurmes. Laat de gerepareerde scheuren volledig drogen voordat je verder gaat.

Meng 1 deel muriatisch zuur met 3 delen water. Dit mengsel helpt het oppervlak van het beton op te ruwen om een goede hechting met de epoxyhars te verkrijgen. De typische toepassing tarief is ongeveer een liter zuur mengsel tot 75 vierkante meter beton. Bedek de betonplaat met een zuur mengsel door het uit de container te gieten, maar laat het mengsel niet plassen. Werk het zuurmengsel in het oppervlak van het beton met een stijve bezem.

Spoel de vloer grondig af met schoon water uit een tuinslang nadat het zuurmengsel is ingesteld voor 15 minuten. Dweil overtollig water van de vloer. Laat de betonplaat volledig drogen voordat u verder gaat.

Bevestig schilderstape rond de omtrek van de vloer voor alle gebieden waar u niet wilt dat de epoxyhars aanvoelt.

Installatie

Roer de vloerprimer met een schoepbevestiging voor een boormachine. Roer langzaam om te voorkomen dat er luchtbellen in de grondlaag ontstaan. Giet de primer op de vloer. Werk de primer met een lange verfroller op de gehele plaat met een lange steel. Gebruik een verfkwast in krappe ruimtes. Laat de primer een nacht drogen.

Meng het epoxyharsgedeelte van de vloercoating met een schoepbevestiging en meng vervolgens het verharder gedeelte. Sommige producten etiketteren de twee delen eenvoudigweg als “A” en “B”. Giet de helft van het epoxymengsel in een bakje en voeg dan de helft van de verharder toe. Meng deze twee samen met de schoepenmixer en houd daarbij een lage snelheid om bellen te vermijden.

Giet het mengsel op de helft van de betonplaat. Bewerk de epoxyhars in alle delen van die helft met een lange verfroller. Gebruik een verfkwast om in gebieden te komen die je met de roller niet kunt bereiken. Als je decoratieve schilfers toevoegt, strooi ze dan op het vochtige oppervlak. Indien mogelijk, gooi de vlokken voorzichtig in de lucht en laat ze vanaf een hoogte van ongeveer 3 meter naar beneden regenen op het oppervlak. Dit geeft je meer volledige dekking dan wanneer u de vlokken probeert te zaaien zoals je dat zou doen met graszaad. Laat de epoxyhars 12 tot 24 uur drogen.

Herhaal de vorige stap voor de andere helft van de betonplaat. Als het droogt, zuig je het oppervlak op om eventuele vlokken die niet plakken te verwijderen.

Meng de blanke topcoat sealer met een peddelmixer. Voeg één verpakking per gallon sealer met een snelheid van één verpakking per gallon sealer toe. Giet de sealer op de vloer en werk deze in met een lange verfroller. Breng de sealer in krappe ruimtes aan met een verfkwast. Houd de sealer geroerd terwijl u deze aanbrengt, anders zal het aggregaat zich op de bodem van het blikje neerslaan. Laat de sealer een nacht drogen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden