Virtuele vakman

Dingen die je elektricien je wil laten weten

Dingen die je elektricien je wil laten weten

Geplaatst op

Of je nu een armatuur wilt toevoegen of ruwe elektriciteit wilt aanleggen voor een aanbouw, hier zijn een paar belangrijke feiten waarvan je elektricien zou willen dat je ze wist.

Negeer geen waarschuwingssignalen

Hier is het belangrijkste dat elke elektricien je zal vertellen: Negeer nooit en te nimmer de waarschuwingssignalen van problemen in je elektrische installatie. Of het nu gaat om een knallend geluid uit een stopcontact, een lichtschakelaar die extreem heet wordt, of een onderbreker die niet wil resetten, het is belangrijk dat je elk probleem serieus neemt.

Gelukkig kunnen de meeste elektrische problemen relatief snel verholpen worden, zolang ze maar niet blijven etteren. Het is niet voor niets dat het opmerken van elektrische problemen een belangrijke stap is in het voorkomen van brand in huis.

Bovengrondse elektriciteitsleidingen staan onder spanning!

Bovengrondse leidingen zijn gewoonlijk NIET geïsoleerd. Als je er vogels of eekhoorns op ziet zitten, zijn ze alleen levend omdat ze geen stroomkring voltooien door de grond te raken of de stroom een gemakkelijker weg te bieden dan de kabel zelf te volgen.

De meeste elektriciteitskabels voor buiten zijn hooguit van een weerbestendige coating voorzien, met geen andere isolatie dan afstandhouders bij de elektriciteitspalen. Omdat ze zo hoog boven de grond liggen, is dit geen probleem, tenzij de leidingen vallen, of een arbeider er tijdens het snoeien van een boom mee in aanraking komt. En hoewel lijnen die vanaf een dak of een boom aangeraakt kunnen worden geïsoleerd zijn, degradeert die isolatie na verloop van tijd, waardoor ze uiteindelijk afbrokkelt en kale draad onthult.

Benader alle bovengrondse leidingen in de wetenschap dat ze gevaarlijk zijn. Eventuele problemen kun je het best overlaten aan een erkende elektricien of arbeider in de nutssector.

Uitgelicht: Elektricien Heerhugowaard – Stroommannen Elektrotechnisch installatiebedrijf

Ken je doe-het-zelf grenzen

De doe-het-zelf mentaliteit is een prachtig iets. Het is een geweldige manier om je huis te leren kennen en je vaardigheden en zelfredzaamheid te ontwikkelen. Maar het is net zo belangrijk om de grenzen en beperkingen van je vaardigheden te kennen.

Als je een doe-het-zelver in de dop bent, werk dan alleen aan elektrische onderdelen buiten de muur. Naarmate je je vaardigheden als amateur-elektricien ontwikkelt, kun je meer gevorderd werk doen, waaronder kabel vissen en stopcontacten toevoegen als je plaatselijke bouwdienst dat toestaat. Het probleem ontstaat wanneer doe-het-zelvers met meer enthousiasme dan ervaring een elektrisch project aanpakken, en dan hun minder-dan-perfecte werk begraven achter een laag gipsplaten.

Lage spanning betekent niet dat er geen gevaar is

We gaan je niet vertellen dat een laagspanningsinstallatie even gevaarlijk is als werken aan je elektrische onderbreker. Maar elektriciens willen dat je toch elementaire voorzorgsmaatregelen neemt.

Behandel laagspanningsbedrading alsof het standaard is, en je pikt de beste praktijken op die hun vruchten zullen afwerpen bij het werken in situaties met hogere spanning. Ook zal je elektricien je er snel aan herinneren dat het niet de spanning is die schadelijk is, maar de stroomsterkte. Soms kan zelfs laagspanningsbedrading een hogere dan veilige stroom trekken.

Bij het werken met laagspanningsbedrading komt het vaker voor dat je een lichte schok krijgt die de installateur verrast en hem van een ladder of een opstapkrukje doet vallen. En denk aan het belang van het vastzetten van verbindingen! Een vonk van een slecht beveiligde laagspanningsverbinding zal brandbare materialen net zo gemakkelijk doen ontbranden als die van een 110v aansluiting.

Plak nooit een stroomonderbreker af of houd hem vast

Vraag het elke elektricien: Stroomonderbrekers werken omdat ze de stroomkring onderbreken! Als een stroomonderbreker blijft knallen, moet je het probleem vinden en verhelpen.

Als je een onderbreker met plakband vasthoudt, zullen de gevaarlijke toestanden alleen maar voortduren, en je bereidt je voor op een groot probleem. De onderbreker dwingen contact te houden is een recept voor rampspoed en moet koste wat kost vermeden worden.

Gerelateerde berichten

Professionele schoonmakers voor het onderhoud van een kantorencomplex

Het handhaven van een hygiënische werkplek is cruciaal voor het welzijn en de productiviteit van werknemers, maar het handhaven van een efficiënt...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden