Waar er voordelen zijn, zijn er vanzelfsprekend ook nadelen te noemen. Dat is iets wat eigenlijk met alle dingen wel zo is. Om de afweging te maken of je wel of geen waterontharder laat plaatsen zal je de voor- en nadelen tegenover elkaar moeten zetten. Wij zetten het voor jou op een rijtje zodat jij makkelijker jouw besluit kunt  maken wat je gaat doen.

De voordelen van een waterontharder

We hebben hier wat voordelen voor het gebruik van een waterontharder.

  • Wanneer je gebruik maakt van een waterontharder heb je ongeveer 20 procent minder aan stroomverbruik. Klinkt raar he? Wij leggen je uit waar dat in zit. Door de kalk die op het verwarmingselement gaat zitten van bijvoorbeeld je waterkoker, wasmachine en je vaatwasmachine heeft het apparaat meer energie nodig om het water te verwarmen. Door de waterontharder is er minder kalkaanzet en dus ook minder energieverbruik. 
  • Je apparaten in huis gaan 30 procent langer mee. Juist doordat je nu een waterontharder gebruikt gaan je apparaten langer mee. De aanschaf van een waterkoker valt nog wel mee maar als we gaan kijken naar een vaatwasmachine of een wasmachine heb je het toch al gauw over een paar honderd euro die je dan uit moet gaan geven. 
  • Je verbruikt minder zeepproducten. Bij zacht water doet zeep beter zijn werking. Hierdoor verbruik je dus minder aan zeep en wasproducten. Ook dat is een besparing en dus een voordeel. 

De nadelen van een waterontharder

Zoals gezegd waar er voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Dat is bij een waterontharder aanschaffen echt niet anders. De volgende dingen kunnen als een nadeel gezien worden. 

  • De aanschaf is vrij prijzig, maar uiteindelijk verdien je die kosten weer terug. Om een waterontharder te laten installeren moet je op ongeveer 750 tot 1000 euro rekenen. 
  • Een waterontharder heeft minimaal 1 keer per jaar onderhoud nodig. Dit kan je zelf doen of laten doen.
  • Om gebruik te maken van een waterontharder is er een afvoer nodig.
  • Een waterontharder maakt gebruik van zout, dit moet zo nu en dan bijgevuld worden. Vaak zit hier wel een flinke periode tussen.