Veel mensen hebben de neiging om houten vloeren volledig over het hoofd te zien, omdat het materiaal in eerste instantie duurder is dan tapijt en linoleum. De voordelen wegen echter enorm op tegen de extra kosten. Laten we eens kijken naar een aantal van deze voordelen.

1. Duurzaam

Houten vloeren van goede kwaliteit gaan tientallen jaren mee, terwijl veel mensen hun tapijt om de vijf jaar vervangen als gevolg van vlekken, gaten of slijtage. Je zult merken dat met minimaal onderhoud deze vloeren er in de loop der jaren er beter uit gaan zien.

2. Makkelijk te onderhouden

Houten vloeren zijn eenvoudiger te reinigen dan tapijten. De redenen hiervoor zijn vrij duidelijk. Met alleen een eenvoudige borstel of lichte stofzuiger zien je vloeren er geweldig uit. Als honden of kinderen modder het huis in genomen hebben, verwijdert een vochtige dweil dit vuil met gemak. Tapijthouders zouden in dit stadium gek worden.

3. Hygiënisch

Houten vloeren zijn hygiënischer dan tapijten. Er zijn een aantal tamelijk gruwelijke rapporten waarin parasieten beschreven worden die tapijten kunnen herbergen. Als je deze verslagen zou lezen, zou je niet meer in de buurt van een tapijt durven komen. Deze allergeen producerende huisstofmijten, vlooien of stof zijn een drama voor allergiepatiënten. Met een houten vloer voorkom je dit probleem en bespaar je geld en extreem ongemak. Dit is met name relevant voor eigenaren van honden en katten.

4. De geur

Houten vloeren zijn niet alleen hygiënischer dan tapijten, maar hebben ook een veel aangenamere geur. Het aroma van een gepolijste houten vloer is een genot en zal je huis uitnodigend maken.

5. Vloerverwarming

Hout is een uitstekend medium om vloerverwarming te installeren, wat tegenwoordig verreweg de meest efficiënte manier is om je huis te verwarmen.

6. Restauratie

Na een paar jaar is je houten vloer bekrast of een beetje beschadigd door slijtage. Een simpele schuur en lakbeurt brengt de vloer dan gemakkelijk weer terug in originele status. Dit is een stuk goedkoper dan het plaatsen van een nieuw tapijt.

7. Tijdloos

Een van de belangrijkste voordelen van een hardhouten vloer is de tijdloze uitstraling die hout heeft. Tapijt-, linoleum- en tegelpatronen en kleuren gaan in en uit de mode, denk bijvoorbeeld aan de vloeren uit de jaren 70. De aantrekkingskracht van hout duurt al eeuwenlang en is op dit moment populairder dan ooit.

8. Goedkoop

Hout werd altijd beschouwd als vloermateriaal voor de rijken. Moderne productiemethoden hebben er nu voor gezorgd dat sommige soorten vloerbedekking goedkoop kunnen worden geproduceerd, waardoor houten vloeren voor alle budgetten beschikbaar zijn. Een voorbeeld hiervan zijn houtlook tegels.

9. De feeling

Steen- en tegelvloeren zijn net zo hygiënisch en onderhoudsvriendelijk als hout, maar hebben niet dezelfde warmte en feeling als houten vloeren.

10. De waarde van je huis

Makelaars zeggen dat huizen met houten vloeren twee keer zo gemakkelijk te verkopen zijn in vergelijking met huizen met andere vloerafwerkingen. De waarde van je woning stijgt direct door het plaatsen van een houten vloer.

De conclusie is dat hardhouten vloeren een hoop voordelen hebben ten opzichte van andere soorten vloeren. Hardhouten vloeren kunnen op voorhand een beetje meer kosten, maar op lange termijn zijn ze enorm zuinig. Denk goed na voordat je je vloerafwerking kiest, want het is niet alleen een grote investering maar het heeft ook invloed op de gezondheid van je gezin, je tijd, de esthetiek en de waarde van je huis.