Het handhaven van een veilige werkomgeving omvat een brandpreventie programma van goede kwaliteit voor de werkplek. Oktober is brandveiligheidsmaand, waardoor dit een goed moment is om je brandveiligheidsprogramma te herzien. Hier zijn 5 tips voor brandveiligheid op de werkplek om je op weg te helpen!

# 1 Beperk het gevaar voor brand op de werkplek tot een minimum

De sleutel tot effectieve brandveiligheid op de werkplek is in staat zijn om potentiële brandgevaren te herkennen en te elimineren voordat ze een probleem worden. Als jij en je team weten waar ze op moeten letten, kan je team samenwerken om je werkplek veilig te houden.

Meld elk elektrisch gevaar dat je opmerkt. Defecte of slechte bedrading is een groot brandgevaar. Als werknemers enig elektrisch gevaar op de werkplek zien, is het belangrijk het onmiddellijk te melden.

Overbelast stopcontacten en stroomkringen niet. Steek alleen apparaten en elektronica in het stopcontact die gebruikt worden, en let erop dat je stopcontacten gebruikt die niet overbelast zijn. Als je te veel voorwerpen op een stroomkring aansluit, kan de stroomkring overbelast raken, wat brandgevaar oplevert.

Gebruik geen beschadigde stopcontacten of snoeren. Als je een beschadigd stopcontact of snoer ziet, is het belangrijk dat je het onmiddellijk weggooit. Gerafelde snoeren en blootliggende draden kunnen dodelijk zijn.

Zorg voor de juiste opslag van brandbare materialen. Als je bedrijf met brandbare materialen omgaat, moeten ze misschien in een brandgevaarlijke kast worden opgeborgen. Bepaalde chemicaliën kunnen niet bij elkaar bewaard worden, anders kunnen ze ontbranden.

Houd brandbare stoffen uit de buurt van elektrische apparatuur. Opgestapeld afval en recyclage zijn brandbare brandgevaren. Houd afval, recyclage, en andere brandbare stoffen, zoals stapels papier, uit de buurt van elektrische apparatuur die brand kan veroorzaken.

#2 Besteed aandacht aan brandgevaarlijke plaatsen

Veel werkplekken hebben plaatsen die brandgevaarlijker zijn dan andere. Veel voorkomende brandgevaarlijke plaatsen zijn onder meer:

De pauzeruimte of keuken van het personeel, waar meestal apparaten staan zoals een broodrooster, koffiepot, of magnetron.

Grote elektrische opslagruimten, zoals de serverruimte.

Laboratoria en andere aangewezen ruimten met gevaarlijke of ontvlambare materialen.

Werknemers moeten in deze ruimten extra voorzichtig zijn en de stekker van elektrische apparatuur of toestellen uittrekken als ze niet gebruikt worden. Zorg voor de juiste opslag van brandbare materialen, want ze moeten uit de buurt van omgevingen met grote hitte gehouden worden en mogen niet in de buurt van onverenigbare voorwerpen bewaard worden.

#3 Houd uitgangen vrij & markeer nooduitgangen

Nooduitgangen moeten steeds vrijgehouden worden. Het is ook belangrijk dat de schema’s van de nooduitgangen opgehangen zijn en dat de borden van de nooduitgangen goed verlicht zijn. Onderhoud deze zaken dienovereenkomstig en pak problemen die de zichtbaarheid ondermijnen onmiddellijk aan.

#4 Onderhoud je branddetectie- en onderdrukkingssysteem en brandblussers op de werkplek goed

De beste verdediging tegen elke werkplekbrand is het branddetectie- en onderdrukkingssysteem van je werkplaats. Je gebouw moet een regelmatig test- en onderhoudsschema hebben, afhankelijk van het type brandbestrijdingssysteem dat geïnstalleerd is.

Zo zijn ook draagbare brandblussers een belangrijk stuk uitrusting. Zorg dat het juiste aantal en type brandblussers beschikbaar zijn, gebaseerd op de gevaren die op je werkplek aanwezig zijn. Om succesvol te zijn met het gebruik van brandblussers:

– Voer maandelijks inspecties uit om te controleren of ze opgeladen zijn en klaar voor gebruik

– Zorg ervoor dat ze niet geblokkeerd of aan het zicht onttrokken zijn

– Zorg voor een aangewezen opleiding van werknemers

Als de uitrusting beschikbaar is en onderhouden wordt, zal je werkplek beschikken over de hardware die nodig is om samen te gaan met de opleiding die nodig is om een mogelijk incident effectief te bestrijden.

Tip: brandcompartimentering

#5 Licht je werknemers in over je brandveiligheidsprocedures en evacuatieplan

Elke werkplek moet een unieke brandveiligheidsprocedure en evacuatieplan hebben. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je werknemers toegang hebben tot regelmatige, bijgewerkte brandveiligheidsopleidingen die zijn afgestemd op de brandgevaren die op je werkplek aanwezig zijn. Neem de tijd om je werknemers voor te lichten over brandveiligheidsrichtlijnen en oefen je ontruimingsplan voor je werkplek volgens de richtlijnen van OSHA. Je brandveiligheidsprocedure kan het volgende omvatten:

– Benoem en wijs de rollen toe die nodig zijn voor het brandontruimingsplan van je werkplek.

– Plan terugkerende brandontruimingsoefeningen, volgens je industrie en plaatselijke brandveiligheidsvoorschriften.

– Stel een check-in plaats voor werknemers in.

Het uitvoeren van deze tips voor brandveiligheid op de werkplek door voorlichting, observatie en inspectie kan de kans op een brandincident helpen verkleinen.