Virtuele vakman

Beschadigt de zon het dak?

Beschadigt de zon het dak?

Geplaatst op

Uw dak is een van de belangrijkste onderdelen van uw huis – het is niet alleen een van de eerste delen van uw huis die nieuwe gasten zien, maar het is ook de eerste verdedigingslinie tegen de elementen. Het weer eist echter een grote tol op het dak – en niet alleen regen, hagel of sneeuw. Zonlicht zelf kan uw dak beschadigen, langzaam maar consequent, naarmate de jaren vorderen.

 

De invloed van de zon op het dak

Asfalt dakplaten zijn de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen, maar ze zijn ook vrij kwetsbaar voor zonnige weersinvloeden.  Denk aan de verschillende soorten daken over de hele wereld – in het Middellandse Zeegebied bijvoorbeeld, worden veel huizen gebouwd met terracotta dakspanen omdat ze de hitte aankunnen.

Hete materialen zetten uit en naarmate ze afkoelen gaan ze krimpen. Het effect van dit proces is dat dakbedekkingsmaterialen langzame, langdurige schade kunnen oplopen als deze cyclus zich herhaalt. Het ultraviolette licht van de zon kan in de loop der tijd ook de daken aantasten, omdat het de microscopische bindingen die dakspanen en dakpannen bij elkaar houden, afbreekt. Als er lucht of vocht in uw dakspanen vastzit – meestal een defect van het productieproces – kan uw dak te maken krijgen met luchtbellen van hete, uitdijende lucht, de zogenaamde blaren.

Bleken en kromtrekken zijn ook vaak het gevolg van langdurige blootstelling aan de zon. Gebleekte daken kunnen de esthetische waarde van uw huis verminderen en er is weinig dat kan worden gedaan om het proces om te keren zodra het begint. Scheeftrekken is echter een ernstiger probleem dat langdurige structurele problemen kan veroorzaken voor het dak van uw huis. Er kunnen ook scheuren ontstaan door de zon en warmte, en dit kan na verloop van tijd lekken veroorzaken.

 

Oplossingen tegen UV straling

Er is geen 100% effectieve zonwering voor daken, maar er zijn manieren om de levensduur van uw dak te verlengen. Ten eerste kunt u een dakbedekkingsmateriaal kiezen dat bestand is tegen beschadiging door de zon en gebouwd is om lang mee te gaan. Zonschade is een langetermijnprobleem dat gemakkelijk kan worden bestreden met goede onderhoudsgewoonten.

Het belangrijkste wat u kunt doen om uw dak te helpen onderhouden is het uitvoeren van regelmatige inspecties. Een jaarlijkse dakinspectie is een belangrijke stap in de richting van het voorkomen van problemen, en als u ervoor kiest om uw dak te inspecteren kunt u een probleem voorkomen voordat het zich begint te ontwikkelen. Een paar gebarsten dakspanen hier en daar is misschien niet het einde van de wereld, maar ze kunnen na verloop van tijd een ernstig probleem worden.

 

Verschillen tussen materialen

Sommige materialen zijn beter bestand tegen zonlicht dan andere. Metalen daken zijn bijvoorbeeld reflecterend en bestand tegen kromtrekken en scheuren. Als zodanig is de kans op schade door zonlicht veel kleiner dan bij traditionele asfaltdaken. Terracotta, klei of leisteen zijn ook materialen die de hele dag de volle kracht van de zon kunnen opnemen zonder beschadigd te raken.

De beste remedie tegen zonschade is preventie en bescherming – huur gewoon een ervaren aannemer in om uw dak te controleren op schade. Soms is de beste oplossing om te investeren in een nieuw dak door gebruik te maken van zonwerende materialen van hogere kwaliteit. Wat u ook kiest, proactief zijn over uw dak zal zeker jaren toevoegen aan de levensduur ervan. Neem voor een ervaren dakdekker in Hilversum, Amsterdam of Flevoland contact op met Spanhak Dakwerken.

Gerelateerde berichten

Vloer en keukenblad beschermen dankzij producten

Als je een eigen huis gaat kopen, waar misschien hier en daar nog een tikkeltje aan gewerkt moet worden, dan ben je eens zo blij wanneer alles van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden