Virtuele vakman

8 milieuvriendelijke soorten vloer

8 milieuvriendelijke soorten vloer

Geplaatst op

Er was een tijd dat de term milieuvriendelijk beelden opriep van saai en degelijk materiaal. Gelukkig is dat vandaag de dag niet het geval. Naarmate meer en meer ontwerpers op zoek zijn naar milieuvriendelijke materialen voor hun milieubewuste klanten komen er steeds meer opties beschikbaar. Hieronder staan een aantal populaire eco-vloeren oplossingen.

Kurk

Kurk is relatief nieuw in de vloerenwereld. Het wordt meestal gezien op muren of in je favoriete fles wijn, maar het is ook geweldig materiaal voor vloeren.  Kurk wordt geoogst uit de bast van de kurkeik die vaak voorkomt in de bossen rond de Middellandse Zee. De bomen worden niet gekapt om de schors te oogsten, waardoor het een ideale hernieuwbare bron is. Het heeft anti-microbiële eigenschappen die allergenen in huis verminderen, is brandvertragend, gemakkelijk te onderhouden en werkt ook als een natuurlijk insecten werend middel. Kurk, zoals hout, kan worden afgewerkt in een verscheidenheid van verf en beitsen.  De duurzaamheid maakt gebruik in elk deel van het huis mogelijk. Kurkvloeren kunnen, afhankelijk van de kwaliteit, tussen de 10-30 jaar meegaan.

Bamboe

Bamboe vloeren is een andere houtachtige optie die steeds populairder wordt.  Het is eigenlijk een gras dat dezelfde kenmerken heeft als hardhout.  Het is duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en gemakkelijk te installeren.  Bamboe is duurzaam en gemaakt van natuurlijke vegetatie die in drie tot vijf jaar tot wasdom komt, veel minder dan de twintig jaar die bomen kunnen nemen.  Bamboe, terwijl meestal zeer licht, is verkrijgbaar in vele tinten die werken in elke omgeving of decor.

Gietvloer

Waar de gietvloer vroeger bestond uit synthetische materialen op basis van olie, zijn er tegenwoordig ook gietvloeren beschikbaar die zijn gemaakt van plantaardig materiaal. De biopolymeren worden gewonnen uit tropische planten welke in droge omstandigheden kunnen groeien. Een hoogwaardige, milieuvriendelijke gietvloer kan wel 20 jaar meegaan.

Linoleum

Als men aan linoleumvloeren denkt, denkt men vaak aan vinyl en toch zijn de twee nergens dicht bij elkaar.  Vinyl is een kunststof gemaakt van gechloreerde petrochemische producten die schadelijk zijn.  Linoleum ontstaat uit een mengsel van lijnolie, kurkstof, boomharsen, houtmeel, pigmenten en gemalen kalksteen. Net als kurk is het brandvertragend en waterbestendig.  Linoleum is niet nieuw op de markt; het viel uit de gratie met de introductie van vinyl in de jaren 1940. Toen architecten en ontwerpers er weer om begonnen te vragen, kwam het weer terug met een breed scala aan heldere, levendige kleuren.  Het heeft een lange houdbaarheid en is bestand tegen veel slijtage.

Glazen tegels

Ooit afgevraagd wat er gebeurt met de wijnflessen en bierflessen die naar de recycler worden verscheept? Ze worden omgezet in prachtige glazen tegels. Deze hernieuwbare bron wordt al snel een prachtige optie voor zowel vloeren als badkamer- en keukenwanden.  Glas heeft vergelijkbare voordelen van andere milieuvriendelijke materialen. Het is niet-absorberend en zal niet schimmelen in vochtige omgevingen. Het is gemakkelijk te onderhouden en zal niet bevlekken. Het glas komt in een grenzeloze serie van kleuren en patronen. In tegenstelling tot keramische tegels, zal glas het licht reflecteren in plaats van het te absorberen.

Beton

Gepolijst beton is een onwaarschijnlijk duurzaam materiaal dat aan populariteit wint.  Beton is meestal goed van kwaliteit en wordt gebruikt als een subvloer in sommige residentiële omgevingen.  Als het gepolijst en getint is naar de smaak en stijl van de huiseigenaren is er geen behoefte aan een traditionele vloerbedekking om er overheen te leggen.  Van het creëren van een betegeld effect met verschillende kleuren tot het inleggen van andere materialen zoals glas zijn de ontwerpmogelijkheden eindeloos. Beton is uiterst duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en hoeft nooit te worden vervangen.

Wollen tapijt

Tapijt is al lang een favoriet materiaal voor de meeste huizen. Het is zacht om op te lopen, comfortabel om op te zitten en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.  Helaas is tapijt meestal gemaakt met vluchtige organische stoffen of giftige stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid.  Er zijn echter milieuvriendelijke opties.  Denk aan tapijten gemaakt van wol.  Wol is een natuurlijke hulpbron die tot een draad wordt gesponnen die in elke denkbare kleur kan worden geverfd en vervolgens kan worden geweven om een tapijt te maken.  Het is een van de eerste materialen die als vloerbedekking wordt gebruikt, is zeer duurzaam en kan eeuwen meegaan. In sommige families zijn wollen tapijten van generatie op generatie doorgegeven, waardoor ze familiestukken zijn geworden. Andere natuurlijke materialen die gebruikt worden om tapijten te maken zijn sisal, jute en katoen.

Rubber

Rubber vloerbedekking gemaakt van gerecyclede banden is meestal te vinden in de plaatselijke sportschool of op de speelplaats in de buurt.  Het vindt langzaam zijn weg naar onze keukens, serres en badkamers als een veelzijdige, mooie en duurzame optie.  Het is geweldig om op te lopen en waterbestendig.  Het komt ook in vele kleur- en patroonopties.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden